your Logo

yourlogo

Keukenverdeler

Vraag:

In een bestaande woning moet een keukenverdeler worden geïnstalleerd. De hoofdbeveiliging van het energiebedrijf is éénmaal 35A.

In de keukenverdeler komt een groep voor de vaatwasser, een kookgroep, een groep voor de boiler en een algemene groep. Hoe kan en mag deze keukenverdeler worden geïnstalleerd? Graag zouden we daar ook een installatieschema van hebben.

Antwoord:

De doorsnede van de draden of aders in een distributiegroep moet worden bepaald op grond van de waarde van de beveiliging van deze distributiegroep. In tabel A.52-3 kolom 2 lezen we dat tot 26A een dikte van 4mm2 voldoende is. Omdat de kans op sluiting in de distributiegroep gering is, behoeft de beveiliging van de distributiegroep niet geheel selectief te zijn ten opzichte van de hoofdbeveiliging(blad 55 NPR5310). Voor de beveiliging van de éénfase distributiegroep kan dan in de hoofdverdeler worden volstaan met een smeltveiligheid van 25A. Voor de kookgroep in de keukenverdeler moet gebruik worden gemaakt van een gekoppelde éénfase distributiegroep. Als uitvoeringsvorm kan worden gekozen voor draad in buis of voor kabel.Bij draad in buis geldt: L1=bruin_1, N1=blauw_1, L2=bruin_2, N2=blauw_2, PE=groen/geel.Bij kabel geldt: L1=bruin, N1=blauw, L2=zwart, N2=grijs met blauwe tape, PE=groen/geel.

 

 

Zoeken op deze site!

Banner
Banner
Banner